Fiat Multiair motor - Razvoj multiair sistema

Postavljeno od administrator 14/11/2018 1 Komentar(a) Novosti,Zanimljivosti,

Fiat Multiair motor


Nakon predstavljanja UniJet i MultiJet dizel motora, Fiat Grupa predstavlja potpuno novu generaciju benzinskih motora, koji bi trebali da donesu značajna unapređenja po pitanju efikasnosti (više snage, manja potrošnja i štetne emisije).
 

Fiat Grupa se nakon predstavljanja UniJet i MultiJet tehnologija, postavila kao jedna od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju modernih, ekonomičnih i ekoloških dizel motora.
 

Sada, red je na benzinske motore da budu modernizovani. MultiAir bi trebalo, po najavama, da donese još više snage, manju potrošnju i manje CO2 emisija za oko 10-25%, dok bi ostale štetne emisije trebale da se smanje za do 60%.
 

MULTIAIR TEHNOLOGIJA

  • Povećanje maksimalne snage za oko 10% zahvaljujući korišćenju novog, optimizovanog za povećanje snage, profila bregastih osovina.
  • Povećanje raspoloživog obrtnog momenta na niskim obrtajima za do 15% zahvaljujući specijalnom programu ranog zatvaranja usisnih ventila, kako bi se maksimizovalo iskorišćenje vazduha u cilindrima.
  • Eliminacija gubitaka, koje proizvodi benzinska pumpa, što bi trebalo da smanji potrošnju za oko 10%, bez obzira da li su u pitanju atmosferski ili turbo motori.
  • MultiAir motor smanjene zapremine sa turbo punjačima ima do 25% manju potrošnju nego klasični atmosferski motor odgovarajućih performansi.
  • Posebni programi kontrole rada ventila i recirkulacije gasova dok je motor hladan, koji se realizuju ponovnim otvaranjem usisnih ventila tokom izduvne faze rada motora. Rezultat bi trebalo da bude smanjenje štetnih emisija od 40% za nesagoreni hidrokarbon i karbon monoksid (HC/CO), pa do 60% smanjenja emisija nitrogena (NOx).
  • Konstantni pritisak na usisnoj grani za atmosferske i turbo motore, vrlo brza kontrola protoka vazduha po pojednačnim cilindrima će omogućiti brz odziv motora na komandu gasa i, samim tim, veće zadovoljstvo u vožnji.

Treba naglasiti da MultiAir tehnologija može biti primenjena na bilo koji motor sa unutrašnjim sagorevanjem bez obzira koje je pogonsko gorivo u pitanju. Ova tehnologija može (i verovatno će i biti upotrebljena) kod dizel motora kako bi se smanjile štetne emisije NOx, kao i da učini filtere dizel čestica još efikasnijim.
 

Ukratko, motori opremljeni Fiat MultiAir tehnologijom će biti snažniji, imaće bolji odziv na svim obrtajima, koristiće manje gorica i imaće manje štetnih emisija. Nova tehnologija će omogućiti Fiat Grupi da zadrži vodeću poziciju kao proizvođač sa najekonomičnijom gamom proizvoda.
 

Prvi motor, koji će biti opremljen MultiAir tehnologijom će biti atmosferski 1,4 16V motor, koji će se naći u Alfa Romeo MiTo modelu krajem 2009. godine.
 

RAZVOJ FIAT MULTIAIR SISTEMA


Tokom protekle dekade, razvoj komon-rejl tehnologije za direktno ubrizgavanje dizel goriva je označio pravu prekretnicu u proizvodnji motora za putnička vozila. Fiat Grupa je odlučila da na isti način pokuša da unapredi benzinske motore.
 

Za razliku od dizel motora, kod kojih je ključno bilo kontrolisati način, vreme i količinu ubrizganog goriva, kod benzinskih motora ključ je kontrola vazduha, neophodnog za sagorevanje goriva.
 

MultiAir sistem meri protok vazduha na ulazu u samu komoru cilindra, pomoću napredne kontrole i upravljanja usisnim ventilima.
 

Fiat je odlučio da upravljanje ventilima realizuje pomoću poslednje generacije elektro hidaruličnih akutatora, umesto da to izvede pomoću elektromagnetnih, koji imaju veoma loše vreme reakcije i, samim tim, onemogućavaju tačno i precizno upravljanje radom motora.
 

Pored toga, elektro hidraulični sistem za upravljanje radom ventila zahteva veoma malo energije, veoma je jeftin za proizvodnju i pouzdan je.
 

 

KAKO RADI FIAT MULTIAIR?


Osnovni princip novog sistema za kontrolu rada usisnih ventila je sledeći: klip, čijim kretanjem upravljanjem upravlja usisna bregasta osovina, je povezan sa usisnim ventilom pomoću hidraulične veze, koju kontroliše solenoid.
 

Kada je solenoid „zatvoren“, hidraulika se ponaša kao čvrsto telo, tako da je veza između ventila i usisne bregaste direktno uspostavljena, pa se usisni ventil otvara i zatvara onako, kako bregasta osovina nalaže.
 

Kada je solenoid „otvoren“, veza sa bregastom ne postoji tako da se usisni ventil kontroliše klasičnom oprugom.
 

Kontrolom vremena i dužine otvaranja i zatvaranja solenoida se praktično upravlja radom motora i omogućava optimalni rad motora u širokom rasponu situacija.
 

Ukoliko se želi maksimalna snaga motora, solenoid je uvek otvoren, a maksimalno otvaranje usisnog ventila se postiže pomoću bregaste osovine, koja je posebno projektovana da omogući maksimalnu snagu pri visokim obrtajima.
 

Na niskim obrtajima, solenoid se otvara na obodima profila bregaste, kako bi se omogućilo kratko otvaranje usisnog ventila što sprečava povratno strujanje vazduha iz cilindara i maksimizuje količinu vazduha u cilindrima.
 

Prilikom delimičnog opterećenja motora, solenoid se rano otvara – tako da je usisni ventil samo delimično otvoren, čime se kontroliše količina vazduha u zavisnosti koliko je obrtnog momenta u datom momentu potrebno.

 

POTENCIJAL MULTIAIR TEHNOLOGIJE


Kao i uvek, prva generacija tehnologije nikada ne iskorišćava sve mogućnosti u potpunosti. Za budućnost se planira:
 

  • Integracija MultiAir kontrole protoka vazduha sa direktnim ubrizgavanjem benzina, kako bi se dodatno unapredila brzina reakcije motora na komande i povećala ekonomičnost.
  • Uvođenje još kompleksnijih programa kontrole otvaranja usisnih ventila, kako bi se dodatno smanjile štetne emisije.
  • Poboljšano usaglašavanje MultiAir sistema sa turbo punjačima, kako bi se u potpunosti iskoristile specifičnosti turbo motora.


Preuzeto sa: nacionalnaklasa.com

1 Komentar(a)

Antonio:
06/10/2022, 11:12:55 AM, prevozpacijenata.rs
Odgovori

Jos nisam imao priliku da radim na modelu koji ima ovaj sistem, ali se bas radujem sirokoj upotrebi u narednim godinama

Komentariši